Klavye Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayarı kontrol etmek ve yazı yazmak için klavye kullanırız. Peki acaba kaç tür klavye çeşidi var? Bu yazıda klavye çeşitlerini göreceksiniz.

Tuş Düzenine Göre Klavyeler


Tuşların yerleşim planına göre iki tür klavye vardır. Bunlar F klavye ve Q klavyedir. Büyük çoğunluğun kullandığı klavye Q klavye düzenidir. F klavye ise genelde resmi dairelerde kullanılır.

Q klavyeler Q harfiyle başlar, F klavyeler ise F harfiyle başlar. Yani sol üst köşede Tab tuşunun hemen sağında Q yada F harfi bulunur.

Yukarıdaki resimde Q ve F klavye karşılaştırması gösterilmiştir. Üstteki klavye Q klavyedir, alttaki klavye ise F klavyedir.

Gelişmişlik Düzeyine Göre Klavyeler


Amacına ve gelişmiş tuş takımlarına göre klavyeler üçe ayrılır. Bunlar normal klavye, multi medya klavye ve optimum klavyedir.

Üstünde sadece harf, rakam ve fonksiyon tuşları bulunan basit klavyelere normal klavye denir.

İşte normal bir klavye resmi:

Üstünde normal klavyedeki tuşlara ek olarak multi medya tuşları bulunan klavyeye multimedya klavye denir. Multi medya tuşları sayesinde medya oynatıcısını çalıştırabilir, müziğin sesini açabilir/kısabilir, web tarayıcısını açabilir ve benzeri görevleri yapabilirsiniz.

İşte karşınızda multimeyda klayve resmi:

Klavyedeki tüm tuşların işlevini değiştirebileceğiniz ışıklı klavyelere optimum klavye denir. Genellikle oyuncu klavyesi olarak bilinir ve çok pahalıdır. Tuşlar aslında oled display mimarisine sahip olduğu için ışıkların renkleri değiştirilebilir ve farklı tuşlara farklı renkler atanabilir. Oldukça havalı, eğlenceli ve oyun keyfini arttıran ışık düzenleri ayarlayabilirsiniz.

İşte optimum klavye resmi:


Yayımlandı

kategorisi