Mikroskop Çeşitleri ve Görevleri

Gözümüzün asla göremeyeceği kadar küçük şeyleri görmek için mikroskoptan yardım alırız. Bu yazıda mikroskop çeşitleri ve her bir mikroskop türünün yapılış amacı yani görevi hakkında bilgiler paylaşacağız.

Elektron Mikroskobu: Bilgisayara bağlı olduğu için mikroskopun görüntülerini bilgisayarda göstermektedir. Vakumlu tüp içerisinde elektronların dönmesiyle çalışan bir mikroskop türüdür. Mikrobiyoloji alanına giren tüm küçük canlıları ve onların bütün işlevlerini elektron mikroskobu ile izlemek mümkün.

elektron mikroskobu

Floresan Mikroskobu: Işık temelli bu mikroskop modeli, çoğunlukla boyalı preparatlar kullanılarak bakteriler ve parazitler üzerinde inceleme yapmak amacıyla geliştirilmiştir. Aydınlatma amacıyla oldukça güçlü ışık kaynaklarından yararlanır.

Floresan mikroskop

Faz Kontrast Mikroskobu: Boyanmış ve canlı hücreleri hatta hücrelerin iç yapılarını incelemek amacıyla kullanılan bir mikroskop modelidir. Işığın kırılma indislerinden faydalanarak inceleme yapmak amacıyla üretilmiştir. Aydınlık faz kontrast ve karanlık faz kontrast olmak üzere 2 farklı türü bulunmaktadır. Çok yüksek büyütme işlemlerinde ayrıntıları incelemek açısından yararlı bir modeldir.

Faz kontrast mikroskobu

Karanlık Alan Mikroskobu: İncelenmek istenen cismin koyu zemin üzerinde parlak bir şekilde gösterilmesi ilkesine göre geliştirilmiştir. Işık kaynağından gelen ışığın saçılmasını sağlar.

Karanlık alan mikroskobu

İnterferens Mikroskobu: Bu mikroskop aslında Faz kontrast mikroskobunun geliştirilmiş bir modelidir. Işık demetlerini kullanma yöntemi açısından daha verimlidir.

İnterferens mikroskobu

Saha Emisyon Mikroskobu: Kısaca metal yüzeyden elektron koparma prensibine göre çalışır ve bu işleme emisyon denilmektedir. Metal veya yarı metal maddeleri incelemek amacıyla kullanılmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi