Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? 2020

Üniversiteler yüksek lisans yapmak isteyen kişileri genellikle lisans not ortalaması, ALES puanı, yabancı dil puanı ve mülakat puanına göre kabul eder yada etmez. Bunlar arasında lisans not ortalaması en önemli kriterdir ve bütün yüksek lisans programlarında bu ortalamaya bakılır. Ama saydığımız diğer kriterler olabilir de olmayabilir de.

Şuan için tezli yüksek lisans başvurusu için minimum 55 ALES puanı aranmaktadır. Tabii ki başvurduğunuz üniversite bundan çok daha yüksek bir puan bile isteyebilir.

Eğer tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorsanız o zaman ALES puanına gerek yoktur. Yalnızca lisans not ortalaması yeterlidir.

Her sene 2 kez üniversitelerin resmi sitelerinde yüksek lisans başvurusu için kontenjanlar açıklanır.

Tezli yüksek lisans için başvuru ve mezuniyet süreci

  • Herhangi bir üniversitenin aradığı başvuru şartlarını karşılıyorsanız, internetten yada kendiniz gidip başvuru yapabilirsiniz. Sizde mutlaka bir lisans diploması veya en azından geçici mezuniyet belgesi isterler. Ayrıca ALES puanı belgesi, lisans transkript kağıdı ve eğer varsa yabancı dil puanını gösteren belge de istenebilir.
  • Başvuru yapıp da gereken şartları sağlayanlar arasından en yüksek ön değerlendirme puanı bulunanlar ileri bir tarihte mülakat için çağrılmaktadır.
  • Ayrıca mülakata giren bir öğrencinin değerlendirme kriterine mülakat puanı da eklenmektedir.
  • Kontenjana göre en çok başarı puanı alan öğrenciler ASİL kabul edilir. Fakat olur da ASİL adaylar kayıt yaptırmazsa diye, YEDEK adayları da belirleyerek yayınlar.
  • Böylece kayıt süreci artık başlamıştır. İstenen belgelerle kayıt yaptıran her öğrenci artık resmi olarak yüksek lisans öğrencisi olmuş demektir.
  • Kayıt tamamlandıktan sonra 2 yarıyıl sürecek ders dönemi başlamaktadır.
  • Ders döneminin sonu yaklaştığı zaman her öğrenci için bir tez danışmanı belirlenir ve öğrenciler tez danışmanıyla danışarak kendisine bir tez konusu seçer.
  • Ders döneminin sona ermesinden sonra artık tez dönemi başlar ve öğrenci tezini yazmak için uğraşır. Bundan sonraki süreçte üniversiteye yalnızca tez danışmanıyla konuşup tezin durumunu değerlendirmek için gider.
  • Tezi yazıp bitirince bölüm ve tez danışmanı tarafından tez savunması için jüri üyeleri seçilir. Ardından üniversiteden tez savunma tarihi talep edilir ve tüm jüri üyelerine tezin bir kopyası verilerek okunması sağlanır.
  • Tez savunması sırasında jüri üyeleri oylama yaparak öğrenciyi başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Eğer başarılı olursa aynı gün mezun olmaktadır.
  • Eğer başarısız olursa, verilen öneriler ışığında tezi düzeltmesi için yeni bir tarih verilerek bu tarihte tekrar savunma istenir.

Tezsiz yüksek lisans için başvuru ve mezuniyet süreci

Yukarıda anlatılan süreç tezli yüksek lisans içindir. Oysa tezsiz yüksek lisansın kabulü için ALES yada yabancı dil puanı gerekmiyor. Bazı üniversiteler mülakat yaparken, bazıları onu bile yapmıyor.

Tezsiz yüksek lisansta ders dönemi bitince dönem projesi hazırlanır ve eğer bölüm bu projeyi başarılı olarak değerlendirirse, öğrenciyi mezun eder.

Bu sayfada yüksek lisans nasıl yapılır öğrenmek isteyenler için kısaca maddeler halinde anlatmaya çalıştık. Anlamadığınız ve kafanıza takılan yerler için aşağıdan yorum yazarak uzman ekibimizden ücretsiz yardım alabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi