2023 Öğrenci Pasaport Ücreti 2024-2025 Güncel

2023 Öğrenci Pasaport Ücreti

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yurtdışına seyahat etmek için pasaporta ihtiyaç duyarlar. Pasaportlar, uyruğu olduğu ülke tarafından vatandaşlarına verilen, kimlik ve seyahat belgesi niteliğinde belgelerdir. Pasaportlar, sahiplerinin kimlik bilgilerini, fotoğrafını, seyahat izinlerini ve diğer önemli bilgileri içerir.

Pasaportlar, geçerlilik sürelerine göre farklı türlere ayrılır. 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 5 yıl geçerlilik süreleri bulunan pasaportlar mevcuttur. Pasaportun geçerlilik süresi, seyahat edilecek ülkenin vize şartlarına göre belirlenir.

Pasaportlar, harç bedeli ve defter bedeli olmak üzere iki farklı ücrete tabidir. Harç bedeli, pasaportun geçerlilik süresine göre belirlenir. Defter bedeli ise pasaportun türüne göre belirlenir.

Öğrenci Pasaportu

Öğrenci pasaportu, 25 yaşını doldurmamış olan öğrencilere verilen pasaport türüdür. Öğrenci pasaportları, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl geçerlilik süreleri ile verilebilir.

Öğrenci pasaportu çıkarırken, harç bedeli ödenmez. Sadece defter bedeli ödenir. 2023 yılı itibariyle öğrenci pasaportu defter bedeli 501,00 TL‘dir.

Öğrenci Pasaportu Başvurusu

Öğrenci pasaportu başvurusu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki temsilciliklerinde veya Türkiye’de bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) müdürlüklerinde yapılabilir.

Öğrenci pasaportu başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Başvuru formu
  • T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Öğrenci belgesinin aslı ve fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç bedeli

Öğrenci pasaportu başvuruları, 5 iş günü içerisinde sonuçlanır.

Öğrenci Pasaportu Avantajları

Öğrenci pasaportu, normal pasaportlara göre bazı avantajlara sahiptir. Bu avantajlar şunlardır:

  • Öğrenci pasaportu çıkarırken harç bedeli ödenmez.
  • Öğrenci pasaportu, normal pasaportlardan daha kısa sürede teslim edilir.
  • Öğrenci pasaportu, normal pasaportlardan daha uygun fiyatlıdır.

Öğrenci Pasaportu Almak İçin Gerekli Yaş Sınırı

Öğrenci pasaportu, 25 yaşını doldurmamış olan öğrencilere verilir. 25 yaşını doldurmuş olan öğrenciler, normal pasaport almak zorundadır.

Öğrenci Pasaportu Almak İçin Gerekli Öğrenci Belgesi

Öğrenci pasaportu başvurusunda, geçerli bir öğrenci belgesi ibraz edilmesi gerekir. Öğrenci belgesi, öğrencinin öğrenim gördüğü okuldan alınabilir.

Öğrenci Pasaportu Almak İçin Gerekli Biyometrik Fotoğraf

Öğrenci pasaportu başvurusunda, 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz edilmesi gerekir. Biyometrik fotoğraf, son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı ve kişinin yüzünün tümünü açıkça gösteriyor olmalıdır.

Öğrenci Pasaportu Almak İçin Gerekli Pasaport Defter Bedeli

Öğrenci pasaportu çıkarırken, sadece defter bedeli ödenir. 2023 yılı itibariyle öğrenci pasaportu defter bedeli 501,00 TL‘dir.

Sonuç

Öğrenci pasaportu, 25 yaşını doldurmamış olan öğrencilere verilen, harçsız ve daha uygun fiyatlı bir pasaport türüdür. Öğrenci pasaportu almak isteyen öğrencilerin, yukarıda belirtilen şartları taşıması ve gerekli belgeleri ibraz etmesi gerekir.


Yayımlandı

kategorisi