Gezegen İsimleri Kaç Gezegen Var? Merkür Venüs Mars Jüpiter…

Selamlar, bu yazıda gezegen isimleri nelerdir ve güneş sisteminde kaç gezegen var sorularına kısa ve öz cevaplar vereceğiz.

Yıldızların çevresinde dolaşan gök cisimlerine gezegen denilir. Güneş Sistemi’nde Uluslararası Gökbilim Birliği’nin kabul ettiği toplam 8 gezegen bulunmaktadır. Resmi olarak 8 gezegen olduğu kabul edilse bile, hem Güneş Sistemi’nde hem de diğer yıldızların etrafında dolanan ve fiziksel özellikleri, yörüngesi yada boyutuyla gezegene benzeyen çok sayıda gök cismi bulunmasından dolayı artık gezegen tanımı, kesin sınırlarını kaybederek belirsizleşmiştir.

Güneş sistemimizde resmi olarak kabul gören 8 gezegenin Güneş’e uzaklığına göre sıralanışı şu şekildedir:

  1. Merkür
  2. Venüs
  3. Dünya
  4. Mars
  5. Jüpiter
  6. Satürn
  7. Uranüs
  8. Neptün

Burada Güneş’e en yakın gezegen Merkür ve en uzak gezegen Neptün’dür. Ayrıca geçen yıl çıkan yeni tanımlamaya göre artık Plüton bir cüce gezegen sınıfına dahil edilmiştir.

Cüce gezegen demek, Güneş yörüngesinde bulunan ama öteki gök cisimlerinin yörüngesinde yer almayan bir gök cismi demektir. Cüce gezegenlerden çok sayıda olduğu tahmin edilse bile, şuan için yalnızca 5 tanesini biliyoruz: Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris.  

Bilim adamları 2005 yılına kadarki gözlemler sayesinde Güneş Sistemi dışında kalan 150 yeni gezegen tespit etti. Bunlar çok uzak yıldızların etrafında dolaşmaktadır. Ama bilim adamları evrende 17 milyar gezegen olduğunu tahmin etmektedir.

Diğer yıldızlar ve bu yıldızların etrafında dolanan gezegenlerin oluşturduğu sisteme yıldız sistemi denirken, sadece bizim Güneş’imizin gezegenlerle oluşturduğu sisteme Güneş Sistemi denir.


Yayımlandı

kategorisi