Bulanık Fotoğrafları Netleştirme ve Onarma Nasıl Yapılır?

Merhabalar, bu yazımızda bulanık fotoğraflı netleştirme ve onarma konusunda sizlere yardımcı olacağız. Öncelikle telefonla çekilen fotoğraflar neden bulanık olur sorusuna yanıt verelim.

Eğer fotoğraf çekerken kamerayı hatalı tutarsanız, kamera sallanırsa, çektiğiniz şey hareket ederse, kamerayı yanlış odaklarsanız, yetersiz ışık varsa, kamera merceği kirlenmişse, çektiğiniz şeye kamerayı çok fazla yaklaştırdıysanız veya kullandığınız kameranın diyaframı çok genişse o zaman fotoğraf çoğunlukla bulanık çıkabilir.

Çözümü ise tahmin edeceğiniz gibi fotoğraf çekerken eli sabit tutma, kamerayı sabit tutma, lensi temizleme, deklanşör hızını arttırma, yeterli ışığı sağlama, daha dar bir diyafram açıklığı kullanma yada tripod kullanımıdır.

Peki elinizde bulunan bulanık bir fotoğraf nasıl onarılır ve nasıl düzeltilir?


Adobe Photoshop veya PaintShop Pro yazılımlarından birini tercih ederek mevcut bir bulanık fotoğrafı kolayca netleştirmek mümkün. Fotoğraf düzenleyici sitelerin veya uygulamaların deblur özelliğini kullanarak kolayca bulanıklığı düzeltebilirsiniz.

Örneğin fotoğrafı Adobe Photoshop üzerinde açtıktan sonra Filtre> Keskinleştir> Sarsıntı Azaltma yolunu izlemeniz bulanıklığı onarmak için yeterli olacaktır.

Alternatif olarak Filtreler > Keskinleştir > Keskinliği Azalt Maskesi yolunu izleyerek de netleştirme yapabilirsiniz.

Bunun haricinde bazı web sitelerin sunduğu çevrimiçi fotoğraf düzenleme editörünü kullanarak da en azından basit bulanıklığı rahatlıkla düzeltebilirsiniz. Örneğin JPEG Sharpner, GIMP, Pixlr, LunaPic ve Fotor gibi siteleri tercih edebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi