Bilgisayar Modeli Öğrenme, Laptop Modeli Nerede Yazıyor?

Bazen kullandığımız bilgisayarın modelini öğrenmemiz gerekebilir. Mesela yeni bir ekran kartı alacaksanız, sürücü güncellemesi yapacaksanız veya bilgisayarın özelliklerine internetten bakmak istiyorsanız, laptop modelini bilmeniz gerekir.

Peki bilgisayar modelini nasıl anlarım?


Normalde laptop dediğimiz dizüstü bilgisayarların ve notebook cihazlarının ön yüzünde veya arka kısmında etiket üzerinde bilgisayar modeli yazar.

Genellikle aşağıda listelediğim yerlere bakarak hemen öğrenebilirsiniz.

  • CD panelinin sağ altında,
  • Lcd panelin sağ üstünde,
  • Touchpad’in sağında veya solunda,
  • Kasanın altında
  • Batarya altında

Mesela yukarıdaki resimde bir laptopun modelinin yazacağı 3 yer gösterilmiştir. Bu örneğimizde ise laptop modeli 2 numaralı ok ile gösterilen yerde yazıyor. Buna göre modeli ACER 5560G.

Fakat bilgisayar yıllandıkça bu etiket ya yırtılır yada yazılar okunamaz hale gelir. Peki böyle durumda ne yapacağız?

Klavyeden Windows+R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın ve karşınıza gelen ekrana Dxdiag yazarak Tamam’a basın.

Eğer masaüstü bilgisayarda bu işlemi yaparsanız, aşağıdaki pencere karşınıza çıkacak. Burada bilgisayarın işlemci, bellek, sabit disk, işletim sistemi sürümü, dil ve BIOS sürümü gibi özelliklerini görebilirsiniz.

Sistem modeli kısmında ise bilgisayarın üreticisinin verdiği model ismi yazar yani sizin öğrenmek istediğiniz şey. Yukarıdaki resimde bu kısım gösterilmiştir.


Yayımlandı

kategorisi