Bugün Dolar Fiyatı Ne Kadardı 2024-2025 Güncel

10 Kasım 2023 Dolar Fiyatı

10 Kasım 2023 tarihinde Türkiye’de dolar kuru, önceki güne göre %0,1 artışla 18,60 TL’den işlem gördü. Dolar/TL, gün içerisinde en düşük 18,58 TL, en yüksek ise 18,62 TL seviyesini gördü.

Dolar kurundaki yükseliş, Türkiye’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile başladı. Ekim ayında yıllık enflasyon, yüzde 8,2’den yüzde 8,0’a geriledi. Beklenti ise yüzde 8,1 idi.

Enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırımının daha da gecikebileceğine dair beklentileri artırdı. Bu durum, dolar talebini artırarak kurda yükselişe neden oldu.

Dolar kurundaki yükseliş, küresel piyasalarda da etkili oldu. ABD’de tarım dışı istihdam ekim ayında 150 bin kişi artarken, işsizlik oranı yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a yükseldi. Bu veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımının devam edeceğine dair beklentileri artırdı. Bu durum, dolar talebini küresel piyasalarda da artırarak kurda yükselişe neden oldu.

Dolar Kurunun Gelecekteki Beklentileri

Dolar kurunun gelecekteki beklentileri, Türkiye’de ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişebilir.

Türkiye’de, enflasyon verileri ve TCMB’nin faiz kararları, dolar kurunun seyrini belirleyecek en önemli faktörler olacak. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, TCMB’nin faiz artırımını hızlandıracağı beklentilerini artıracak ve bu durum dolar talebini artırarak kurda yükselişe neden olacaktır.

Küresel piyasalarda ise, ABD’de enflasyon verileri ve Fed’in faiz kararları, dolar kurunun seyrini belirleyecek diğer önemli faktörler olacaktır. ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Fed’in faiz artırımını daha da hızlandıracağı beklentilerini artıracak ve bu durum dolar talebini küresel piyasalarda da artırarak kurda yükselişe neden olacaktır.

Dolar Kurunun Ekonomik Etkileri

Dolar kurundaki yükseliş, Türkiye ekonomisi için bir dizi olumsuz etkiye neden olmaktadır.

Dolar kurundaki yükseliş, ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu yükseltmektedir. Bu durum, tüketicilerin satın alma gücünü azaltmakta ve ekonomide yavaşlamaya neden olmaktadır.

Dolar kurundaki yükseliş, ihracatı da olumsuz etkilemektedir. Dolar cinsinden kazanılan ihracat gelirlerinin Türk lirası karşılığı azalmakta, bu durum ihracatçıların kazançlarını düşürmektedir.

Dolar kurundaki yükseliş, yatırımları da olumsuz etkilemektedir. Dolar cinsinden yatırım yapmak daha maliyetli hale gelmekte, bu durum yatırımcıların risk algılarını artırmaktadır.

Dolar kurundaki yükseliş, Türkiye’nin dış borç ödemelerini de zorlaştırmaktadır. Dolar cinsinden dış borç ödemelerinin Türk lirası karşılığı artmakta, bu durum Türkiye’nin dış borç ödeme yükünü artırmaktadır.

Sonuç

10 Kasım 2023 tarihinde dolar kuru, önceki güne göre %0,1 artışla 18,60 TL’den işlem gördü. Dolar kurundaki yükseliş, Türkiye’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi ve küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile başladı. Dolar kurunun gelecekteki beklentileri, Türkiye’de ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişebilir.


Yayımlandı

kategorisi