En güvenilir internet alışveriş siteleri hangileri?

Türkiye’nin en güvenilir internet alışveriş siteleri nelerdir? 

Ülkemizde pek çok kişi internetten alışveriş yapmaya korkuyor. Televizyonda akşam haberlerinde yayınlanan kredi kardı hırsızlığı ve dolandırıcılığı yüzünden insanlar özellikle de daha önce hiç çevrimiçi alışveriş yapmayanlar kredi kartı bilgilerini girip internet sitelerinden ödeme yapmaya çekiniyor. Hatta ShowTV gibi kanallarda sıklıkla yer verilen “Facebook’tan telefon aldı evine salatalık gönderdiler” veya “Instagram’dan elbise aldı ama eve çorap gönderdiler” şeklindeki haberler insanları oldukça tedirgin ve hatta paranoyak bir hale getiriyor.

Peki gerçekten durum böyle mi? Yani bu kadar korkmaya ve internetten hiç alışveriş yapmamaya gerek var mı?

Cevap kesinlikle hayır. Bir kere internetteki ürünlerin fiyatları mağazalara göre çok uygun. Alacağınız bir bebek mamasından tutun da, alacağınız bir bilgisayara hatta kahve makinesine kadar internetteki fiyatlar çok daha ucuz.

Bizzat ben yaklaşık 10 yıldır internetten alışveriş yapmaktayım ve bugüne kadar başıma hiçbir şey gelmedi. Çünkü asıl mesele nereden yani hangi siteden alışveriş yapacağını bilmekte yatıyor.

Mesela ben genellikle Hepsiburada.com, N11.com ve Gittigidiyor.com gibi siteleri tercih ediyorum. Zaten bu sitelere üyeliğim de olduğu için ödeme işlemini birkaç saniye içerisinde güvenle ve içim rahat bir şekilde hallediyorum. Üstelik eğer üründe bir sorun çıkarsa, iade işlemi konusunda bana oldukça yardımcı oluyorlar ve hiçbir zorluk çıkarmıyorlar. Hatta ürünü iade ederken kargo ücreti bile ödemiyorum. Onların bana internet üzerinden verdiği kodu kargo yetkililerine gösteriyorum ve böylece ücretsiz iade yapıyorum.

Peki yeni açılan ve bundan dolayı pek çok üründe rakiplerinden çok daha fazla indirim yapılan bir siteye güvenip de alışveriş yapabilir miyiz?

Aşırı kuşkuculuk indirimleri kaçırarak zarar etmenize yol açabilir. Fakat yeni açılan ve aşırı indirimli ürün satan bir site pekala sahtekar ve dolandırıcı da olabilir. Çünkü dolandırıcıların en önemli kozu piyasaya göre çok fazla indirim yaparak insanları çekmektir.

Bundan dolayı yeni açılan veya ilk defa karşınıza çıkan bir sitenin adını Google’da aratarak kullanıcıların yorumlarını okuyabilirsiniz. Mesela diyelim ki, Webdenal.com diye bir sitede indirimli ürün gördünüz ama güvenli bir site mi diye merak ediyorsunuz. Hemen Google’da webdenal sözlük şeklinde bir arama yaparak Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük ve İnci Sözlük gibi sitelerde Webdenal.com sitesinden alışveriş yapan kişilerin yorumlarına bakabilirsiniz. Eğer onların deneyimi iyiyse, siz de güvenerek alışveriş yapabilirsiniz.

Ayrıca yine Google’da webdenal.com şikayetvar şeklinde yazıp aratarak Sikayetvar.com sitesinde bu siteyle ilgili yapılan şikayetlere göz atabilirsiniz.

Facebook ve Instagram’dan alışveriş yapmayı genelde pek tavsiye etmiyorum. Sadece arkadaşlarınızın başarıyla alışveriş yaptığı ve güvendiği kimselerden yapmanızı öneririm. Kesinlikle kapıda ödeme seçeneği ile sosyal medyada alışveriş yapın. Bunun dışında kandırılma ihtimaliniz hiç de az değil.


Yayımlandı

kategorisi