İktisat Mezunu Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar? 2020

Üniversite bölümlerinden mezun olanların potansiyel iş olanakları ve potansiyel maaşları hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz. Bu defa iktisat mezunu ne iş yapar ve ayda ortalama kaç para maaş alır sorusuna kısaca cevap vermeye çalışacağız.

Eğer kamuda çalışmak isteniyorsa, ticaret bakanlığı veya hazine ve maliye bakanlığı en uygun kurumlardır. Örneğin buralarda dış ticaret uzman yardımcısı veya hazine kontrolörü olarak çalışabilirler.

Alternatif olarak sayıştay denetçisi, kaymakam veya idari hakim olabilirler. Ayrıca kamuda denetmen, müfettiş, gümrük müfettişi, denetçi ve uzman olabilirler.

Kamuda çalışmak için hem KPSS a kadro puanının iyi olması gerekir, hem de kurumların açtığı sınavı başarıyla geçmek gerekir.

Eğer devlet memuru olmak isteniyorsa, KPSS P3 puanıyla memur olunabilir. Çift yıllardaki KPSS P3 puanı 2 sene süreyle geçerlidir ve toplamda 4 atama döneminde tercih yapma imkanı verir.

Ayrıca kamu kuruluşlarının açtığı iktisat bölümü kadrolarına başvuru yapabilirler veya KPSS P3 puanıyla kamu kurum ve kuruluşlarının personel alım ilanlarına başvurabilirler.

Eğer özel sektörde çalışmak isteniyorsa, işletme yöneticisi, borsa uzmanı, ekonomist, bankacılık, dış ticaret sorumlusu ve finans direktörü gibi çok sayıda mesleği yapabilirler. Alternatif olarak serbest mali müşavirlikte çalışabilir, gümrük müşavirliklerinde iş bulabilir yada kendi işletmesini açabilirler.

İktisat bölümünün avantajı ders içeriğinin hem KPSS/kurum sınavına hem de özel sektör çalışma alanlarına çok uygun olmasıdır. Dezavantajı ise her sene aşırı miktarda mezun vermesinden dolayı iş bulma ihtimalinin gittikçe azalmasıdır.

İktisat Mezunlarının Aylık Kazancı Kaç Para?

Eğer özel sektörde çalışmak isterseniz ilk bir sene asgari ücretle geçinmek zorundasınız (2020 itibariyle durum bu). Eğer kamu da çalışmak isterseniz asgari ücretin iki katına hatta bazı kurumlarda üç katına yakın para kazanabilirsiniz. Ama piyasanın daralması ve kamuda alımların azalmasından dolayı artık iktisat mezunu olarak iş bulmanın zorlaştığını söylememiz gerekir.

Bu yazıda iktisat mezunu ne iş yapar diye merak edenler için kısa ve öz bilgiler paylaştık. Kafanıza takılan soruları aşağıdan yorum yazarak sorabilirsiniz. Uzman ekibimiz derhal yanıtlayacaktır.


Yayımlandı

kategorisi