Izmir Taksi Ücreti 2024-2025 Güncel

İzmir Taksi Ücreti

İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve Ege Bölgesi’nin en önemli ticaret, sanayi ve turizm merkezidir. Şehir, sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

İzmir’de ulaşım, toplu taşıma araçları, özel araçlar ve taksiler ile sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşımda en yaygın kullanılan toplu taşıma araçları otobüs, metro, tramvay ve vapurdur. Özel araçlar ve taksiler ise daha çok kısa mesafeli ulaşımlarda tercih edilmektedir.

İzmir’de taksi ücretleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından belirlenmektedir. 2023 yılı için geçerli olan İzmir taksi ücretleri şu şekildedir:

  • Açılış ücreti: 12 TL
  • Kilometre ücreti: 22 TL
  • Indi-bindi ücreti: 50 TL

Açılış ücreti, taksimetrenin açılması ve yolcunun binmesi ile birlikte tahsil edilen ücrettir. Kilometre ücreti ise, taksimetrenin her bir kilometrede ilerlemesi ile birlikte tahsil edilen ücrettir. Indi-bindi ücreti ise, yolcunun taksi içerisinde beklemesi durumunda tahsil edilen ücrettir.

Örneğin, İzmir’de 5 kilometrelik bir mesafe için taksi ücreti, 12 TL açılış ücreti + 5 kilometre x 22 TL kilometre ücreti = 122 TL olacaktır.

İzmir’de taksi ücretlerine ek olarak, köprü ve otoyol ücretleri de alınabilmektedir.

Taksi ücreti hesaplama

İzmir taksi ücretini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

Taksi ücreti = Açılış ücreti + (Mesafe x Kilometre ücreti)

Örneğin, 5 kilometrelik bir mesafe için taksi ücretini hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

Taksi ücreti = 12 TL + (5 km x 22 TL) = 122 TL

Taksi ücreti indirimleri

İzmir’de taksi ücretlerinde bazı indirimler uygulanabilmektedir. Bu indirimler, engelli yolcular, şehit yakınları ve gaziler, 65 yaş üstü yolcular ve öğrenciler için geçerlidir.

Engelli yolcular

Engelli yolcuların İzmir’de taksi ücretlerinde %50 indirim hakkı bulunmaktadır. Bu indirimden yararlanmak için engelli kimlik kartının taksi sürücüsüne gösterilmesi gerekmektedir.

Şehit yakınları ve gaziler

Şehit yakınları ve gaziler İzmir’de taksi ücretlerinde %25 indirim hakkı bulunmaktadır. Bu indirimden yararlanmak için şehit yakınları ve gaziler kimlik kartının taksi sürücüsüne gösterilmesi gerekmektedir.

65 yaş üstü yolcular

65 yaş üstü yolcular İzmir’de taksi ücretlerinde %10 indirim hakkı bulunmaktadır. Bu indirimden yararlanmak için 65 yaş üstü kimlik kartının taksi sürücüsüne gösterilmesi gerekmektedir.

Öğrenciler

Öğrenciler İzmir’de taksi ücretlerinde %25 indirim hakkı bulunmaktadır. Bu indirimden yararlanmak için öğrenci kimlik kartının taksi sürücüsüne gösterilmesi gerekmektedir.

Taksi ücreti şikayetleri

İzmir’de taksi ücretleri ile ilgili şikayetler, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) yapılabilmektedir. Şikayetlerini UKOME’ye iletmek isteyen yolcuların, taksimetrenin fotoğrafını çekmesi ve ücreti ödediğine dair makbuzun bir kopyasını UKOME’ye sunması gerekmektedir.

Sonuç olarak, İzmir’de taksi ücretleri 2023 yılı için açılış ücreti 12 TL, kilometre ücreti 22 TL ve indi-bindi ücreti 50 TL olarak belirlenmiştir. Taksi ücretlerine ek olarak, köprü ve otoyol ücretleri de alınabilmektedir.


Yayımlandı

kategorisi