Kalem Kılıçtan Keskindir Atasözünün Anlamı Nedir?

Atasözleri ve anlamlarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu sayfada kalem kılıçtan keskindir atasözünün anlamı konusunda sizlere detaylı bilgiler sunuyoruz. Aslında bu sözün farklı varyasyonları da vardır. Mesela “kalem kılıçtan üstündür” veya “kalem kılıçtan güçlüdür” şeklinde türevleri de bulunuyor. Ama bunların hepsinin anlamı aynıdır.

Bu atasözünün en iyi açıklaması şu şekildedir:

İdari makamlarda bulunan kişiler, emirlerini yazarlar, bu emirlerin sonuçları çok ağır sonuçlar olabilir, uygulanması zor alabilir, ancak kılıçla bile halledilmeyecek bu işler emirlerin uygulanmasıyla gerçekleşir.

Burada öncelikle daha keskin demekle anlatılmak istenen daha etkili demektir. Yine bu sözde kullanılan kalem kelimesi aslında yazıyı ifade eder. Ayrıca idari makam kelimesinin tanımına bakmak gerekiyor:

İdari makam ne demek?

İdare adına irade açıklamaya yani işlem tesis etmeye yetkili mercilere “idarî makam” denir. İdarî makamlar, bireysel olabileceği gibi (Başbakan, Bakan, Vali, Belediye Başkanı, Rektör, Muhtar, Genel Müdür vb.) Kurumsalda ( Bakanlar Kurulu, Belediye meclisi, İl Genel Meclisi, Köy İhtiyar Heyeti vb) olabilir.

Kalem Kılıçtan Keskindir Atasözünün Detaylı Manası:

Kılıç yaraları geçici olabilir fakat acı sözün yarattığı kalp kırıklığı ömür boyu kalıcı olabilir. Yani kılıcın yapamadığı şeyi kalem (yazı) yapabilir. Zaten kılıç aslında kaba kuvveti ve şiddeti temsil ederken, kalem ise bilgiyi, öğrenmeyi, ilerlemeyi, medeniyeti ve barışçıl çözümü temsil eder.

Kısacası bu atasözünün bize söylemek istediği gündelik hayatta kaba kuvvet çözüm değildir ama bilgi ile her şeyi çözebiliriz. Yani kalem aslında keskin bir kılıçtan daha güçlü bir alettir ve kılıcın başaramadığı şeyleri bile rahatlıkla başarabilir.

Savaşlar tarih boyunca insanlığın başına bela olmuştur, can ve mal kaybına yol açmıştır.

Yazı ise insanların duygularını ve düşüncelerini kağıda dökmesini sağlayan ve medeniyeti başlatan bir araçtır. İnsanlar yazı sayesinde bilgiyi çoğaltmayı ve çocuklarına miras bırakmayı başardılar.

Kılıç kullanmak yani şiddete başvurmak cahillerin işidir. Oysa kalem kullanmak yani işleri yazıyla ve bilgiyle halletmek olgun ve medeni insanın işidir.

Günümüzde diplomasi sayesinde pek çok savaş önlenmiştir. Yani devletler konuşarak ve uzlaşarak savaşmadan da anlaşmayı başarmıştır.

Yukarıda kalem kılıçtan keskindir atasözünün anlamını tüm ayrıntılarıyla detaylı bir şekilde anlattık. Lütfen bu yazıyı beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşarak bize destek olun. Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dileriz.


Yayımlandı

kategorisi