Karayolları Geçiş Ücreti Ödeme 2024-2025 Güncel

Türk Karayolları Geçiş Ücreti Ödeme

Türkiye’de karayolları geçiş ücretleri, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından belirlenmektedir. Bu ücretler, araç sınıfına, aracın geçtiği mesafeye ve geçişin yapıldığı zamana göre değişiklik göstermektedir.

Karayolları geçiş ücreti ödemeleri, nakit, kredi kartı, banka kartı, EFT/havale veya otomatik ödeme talimatı ile yapılabilmektedir.

Nakit Ödeme

Nakit ödeme, geçiş ücreti gişelerinde yapılabilmektedir. Nakit ödemelerde, geçiş ücretinin yanı sıra %18 KDV ve %20 hizmet bedeli tahsil edilmektedir.

Kredi Kartı Ödeme

Kredi kartı ile ödeme, geçiş ücreti gişelerinde veya KGM’nin anlaşmalı olduğu bankaların ATM’lerinde yapılabilmektedir. Kredi kartı ile ödemelerde, geçiş ücretinin yanı sıra %18 KDV tahsil edilmektedir.

Banka Kartı Ödeme

Banka kartı ile ödeme, geçiş ücreti gişelerinde veya KGM’nin anlaşmalı olduğu bankaların ATM’lerinde yapılabilmektedir. Banka kartı ile ödemelerde, geçiş ücretinin yanı sıra %18 KDV tahsil edilmektedir.

EFT/Havale Ödeme

EFT/havale ile ödeme, KGM’nin anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden veya internet bankacılığından yapılabilmektedir. EFT/havale ile ödemelerde, geçiş ücretinin yanı sıra %18 KDV tahsil edilmektedir.

Otomatik Ödeme Talimatı

Otomatik ödeme talimatı ile ödeme, KGM’nin anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden veya internet bankacılığından yapılabilmektedir. Otomatik ödeme talimatı ile ödemelerde, geçiş ücreti, her ay düzenli olarak banka hesabından tahsil edilmektedir.

Geçiş İhlal Ücreti Ödeme

Karayolları geçiş ücretini ödemeden geçiş yapan araçlara, geçiş ihlal cezası uygulanmaktadır. Geçiş ihlal cezası, geçiş ücretinin yanı sıra %18 KDV ve %20 hizmet bedeli olmak üzere toplamda %48 oranındadır.

Geçiş ihlal cezası, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden veya internet bankacılığından ödenebilmektedir.

Karayolları Geçiş Ücreti Sorgulama

Karayolları geçiş ücretini sorgulamak için, KGM’nin internet sitesini veya mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca, 0850 460 60 60 numaralı çağrı merkezini arayarak da geçiş ücreti sorgulayabilirsiniz.

Karayolları Geçiş Ücreti Ödemesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karayolları geçiş ücreti ödemelerinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Geçiş ücreti ödemeleri, geçişin yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır.
  • Geçiş ücreti ödemeleri, geçiş ücretinin tam olarak ödenmesi gerekmektedir.
  • Geçiş ücreti ödemeleri, geçiş ücreti gişelerinde veya KGM’nin anlaşmalı olduğu bankaların şubelerinden veya internet bankacılığından yapılabilmektedir.
  • Geçiş ihlal cezasına maruz kalmamak için, geçiş ücretinin zamanında ödenmesi gerekmektedir.

Karayolları Geçiş Ücreti Ödeme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Karayolları geçiş ücreti ödeme yöntemlerinin karşılaştırması aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ödeme Yöntemi Avantajları Dezavantajları
Nakit ödeme En hızlı ödeme yöntemidir. %18 KDV ve %20 hizmet bedeli tahsil edilmektedir.
Kredi kartı ödeme Nakit taşımaya gerek yoktur. Kredi kartı borcu oluşturabilir.
Banka kartı ödeme Nakit taşımaya gerek yoktur. Banka kartı borcu oluşturabilir.
EFT/havale ödeme Nakit taşımaya gerek yoktur. EFT/havale ücreti tahsil edilebilir.
Otomatik ödeme talimatı Geçiş ücretini unutma riski ortadan kalkar. Banka hesabından düzenli olarak para çekilir.

Sonuç

Karayolları geçiş ücreti ödemeleri, nakit, kredi kartı, banka kartı, EFT/havale veya otomatik ödeme talimatı ile yapılabilmektedir. Geçiş ücreti ödemeleri, geçişin yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde yapılmalıdır. Geçiş ücreti ödemelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, geçiş ücretinin tam olarak ödenmesi ve geçiş ihlal cezasına maruz kalmamak için geçiş ücretinin zamanında ödenmesidir.


Yayımlandı

kategorisi