Motosiklet Muayenesi Ücreti 2024-2025 Güncel

Motosiklet Muayenesi Ücreti 2023

Motosiklet, motorlu bisiklet ve römorklu veya römorksuz traktörlerin muayene ücreti, 2023 yılında 575,84 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret, TÜVTÜRK tarafından belirlenmekte ve her yıl güncellenmektedir.

Araç muayene ücretleri, araç sınıfına ve yaşına bağlı olarak değişmektedir. Motosikletler, araç sınıfı olarak “motorlu bisiklet” kategorisine girmektedir. Bu kategorideki araçların muayene ücreti, 2023 yılında 575,84 TL olarak belirlenmiştir.

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork gibi araçlar için muayene ücreti ise 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir. Kamyon, tır, çekici ve otobüs gibi araçlar için muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.

Motosiklet Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Motorlu bisikletlerin muayene süresi, ilk tescil tarihinden itibaren 3 yıldır. Yani, motosikletinizi ilk tescil ettirdikten sonra 3 yıl içinde muayene yaptırmanız gerekmektedir. Muayene süresini geçirdiğiniz takdirde, her aya ait gecikme bedeli olarak %5 oranında fazla ücret ödemeniz gerekmektedir.

Motosiklet muayenesi yaptırmak için, öncelikle TÜVTÜRK’ün web sitesinden veya mobil uygulamasından randevu almanız gerekmektedir. Randevu günü ve saatinde, aracınız ile birlikte TÜVTÜRK’ün herhangi bir muayene istasyonuna gitmeniz gerekmektedir.

Muayene işleminde, aracınızın şasi numarası, motor numarası, plaka numarası, fenni muayene etiketi, ruhsat sahibi ve ruhsat bilgileri kontrol edilmektedir. Ayrıca, aracınızın fren, lastik, direksiyon, ışık, ses sistemi gibi temel aksamlarının kontrol edilmektedir.

Muayene işleminin sonunda, aracınız “Ağır Kusurlu” veya “Emniyetsiz” olarak değerlendirilirse, muayeneniz onaylanmaz. Bu durumda, aracınızın gerekli onarımlarını yaptırdıktan sonra tekrar muayene yaptırmanız gerekmektedir.

Motosiklet Muayenesi Nasıl Yapılır?

Motosiklet muayenesi, TÜVTÜRK’ün yetkilendirilmiş muayene istasyonlarında yapılmaktadır. Muayene işlemi, aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:

  1. Randevu Alma

Muayene işlemine başlamak için öncelikle TÜVTÜRK’ün web sitesinden veya mobil uygulamasından randevu almanız gerekmektedir. Randevu günü ve saatinde, aracınız ile birlikte TÜVTÜRK’ün herhangi bir muayene istasyonuna gitmeniz gerekmektedir.

  1. Evrak Kontrolü

Muayene istasyonuna geldiğinizde, aracınızın ruhsatını ve muayene raporunu görevliye ibraz etmeniz gerekmektedir. Ayrıca, aracınızın plakasını göstermeniz gerekmektedir.

  1. Araç Kontrolü

Görevli, aracınızın şasi numarası, motor numarası, plaka numarası, fenni muayene etiketi, ruhsat sahibi ve ruhsat bilgilerini kontrol etmektedir. Ayrıca, aracınızın fren, lastik, direksiyon, ışık, ses sistemi gibi temel aksamlarını kontrol etmektedir.

  1. Muayene Sonuçları

Görevli, aracınızın muayene sonucunu size bildirecektir. Muayeneniz “Tamamen Uygun” olarak değerlendirilirse, muayene etiketiniz yenilenecektir. Muayeneniz “Ağır Kusurlu” veya “Emniyetsiz” olarak değerlendirilirse, aracınızın gerekli onarımlarını yaptırdıktan sonra tekrar muayene yaptırmanız gerekmektedir.

Motosiklet Muayenesi Gerekli Mi?

Evet, motosiklet muayenesi zorunludur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca, motosikletlerin muayene süresi, ilk tescil tarihinden itibaren 3 yıldır. Muayene süresini geçirdiğiniz takdirde, trafik cezası ödemeniz gerekmektedir.

Motosiklet Muayenesi Ne Kadar Sürer?

Motosiklet muayenesi, ortalama 30 dakika sürmektedir. Muayene işleminin süresi, aracınızın durumuna göre değişebilmektedir.

Motosiklet Muayenesi Randevu Nasıl Alınır?

Motosiklet muayenesi randevusu, TÜVTÜRK’ün web sitesinden veya mobil uygulamasından alınabilmektedir. Randevu almak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekmektedir. He


Yayımlandı

kategorisi