Üst Kapak Contası Neden Yanar? Kısaca Bilgi

Üst kapak contasının yanmasının en başta gelen nedeni araç bakımlarını zamanında yaptırmamak ve bilgisizlik diyebiliriz.

Normal bir sürücü sadece motor yağına ve motor suyuna dikkat ederek arabayı senelerce sorunsuz kullanabilir. Eğer bunlara dikkat etmeyip vaktinde değiştirmezseniz, araç problem yaşar ve mecburen servise gidersiniz.

Antifiriz olarak da bilinen motor suyunu kontrol etmezseniz üst kapak conta yanmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz ve bunun neticesinde yüksek maliyetli hasarlar ortaya çıkabilir. Hatta bazen motora o kadar çok zarar verir ki, onarmak aracın maliyetini bile aşabilir.

Diğer adı silindir kapağı contası olan üst kapak contası aslında ince lastik yapılı malzemeden üretilen bir parçadır ve silindir bloğu ile üst kapak olarak bilinen eksantrik yuvasının olduğu bölümün arasına konulur. Görevi ise motor bloğu ile silindir kapağının arasında boşluk oluşmamasını sağlamaktır.

Üst kapak contasının yanma nedenleri


Üst kapak contasının yanma nedeni genellikle antifiriz yerine musluk suyu kullanmak ve hararettir. Çünkü musluk suyu asidik ortam oluşturur ve böylece üst kapak contasını günden güne aşındırır. Hararet de direk olarak silindir kapak contasını etkiler ve conta yakar.

Diğer sebepleri arasında motor bloğunda meydana gelen kurum ve tortuların bir ısı merkezine dönüşerek contayı yakması ve motor alt veya üst bloğundaki çatlakları sayabiliriz.

Ayrıca sıcak motorun su haznesini açmak da motor bloğundaki suyun kaynamasına ve silindir kapak contasının su ile temasının anlık kesilmesine yol açacağı için contayı yakar.

Bu  yazıda üst kapak contası neden yanar sorusuna kısaca cevap vermeye çalıştık. Kafanıza takılan sorular için aşağıdaki yorum kutusunu kullanınız.


Yayımlandı

kategorisi