Dizi Film Arşivlemek İçin HDD Mi SSD Mi? Hangisi Daha İyi?

Bilgisayarda depolama denilince akla iki seçenek geliyor. Biri HDD diğeri ise SSD. Bunlardan SSD’nin daha yeni bir teknoloji olduğunu söylemeye gerek yok. Peki dizi, film, oyun ve e-kitapları bilgisayarda arşivlemek isteyenler için hangisi daha iyi yada daha mantıklı? HDD mi yoksa SSD mi?

Acaba SSD ve HDD’nin birbirinden farkı nedir? Daha doğrusu hangisi hangi açıdan daha avantajlı? Öncelikle bunlara değinelim ve hemen ardından arşivciler için hangisini satın almalı sorusuna cevap verelim.

HDD verileri mekanik olarak yazar ama SSD verileri elektronik olarak yazar. İşte aralarındaki farkların tamamı buradan kaynaklanıyor.

İsteyenler her ikisini de depolama birimi olarak kullanabilir. Ama film arşivlemek isteyenlerin terabayt büyüklüğünde alanlara ihtiyaç duyacağı için muhtemelen tercihi HDD olacaktır. Çünkü SSD’ler HDD’ye göre çok daha pahalı.

Diğer yandan HDD’ler SSD’ye göre daha dayanıksız ve daha yavaş. Dolayısıyla bilgisayarda hızlı işlem yapmak isteyenler hatta bilgisayarını hızlandırmak isteyenlerin tercihi kesinlikle SSD diskler olmalı.

Çünkü SSD diskler HDD disklere göre çok daha yüksek hızda çalışır. Dolayısıyla diskteki verileri okuma ve yazma hızı daha yüksek olduğu için işlemcinin yapacağı işlemlerin süresi kısalır.

Mesela bilgisayarda programları yada oyunları daha hızlı çalıştırmak ve daha hızlı kullanmak isteyenler mutlaka SSD disk satın almalıdır. Zaten SSD disklerin HDD’ye göre daha dayanıklı olduğu bilinmektedir.

Fakat siz değerli ziyaretçilerimizi bir konuda uyarmak isteriz. Bozulan bir HDD’den verileri kurtarmak kolay. Bir bilgisayar tamircisi bu işin üzerinden gelebilir. Ama arızalanan yada hasar gören bir SSD’deki verileri kurtarmak mümkün değil.

Dolayısıyla tercihinizi yaparken yukarıda saydığımız farklara ve avantajlara göre, kendi önceliklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.


Yayımlandı

kategorisi