DSG Yarı Otomatik Mi? Tam Otomatik Mi?

Merhabalar, bu yazımızda DSG şanzıman yarı otomatik mi yoksa tam otomatik mi sorusuna kısa ve öz bir yanıt vermeye çalışacağız.

DSG şanzıman sistemi günümüzde başta Volkswagen olmak üzere, Ford, Audi, Seat, Skoda, dizel Renault ve dizel Nissan araçlarda kullanılmaktadır. Gördüğünüz gibi Türkiye’de araçların büyük bir kısmı DSG sistemini tercih ediyor.

DSG sistemler aslında otomatikleştirilmiş şanzımandır ve çift debriyaj bulunmaktadır. Vites değiştirirken seri bir şekilde bir debriyaj dişliyi bırakırken diğeri hemen kavrar. Böylece vites geçişleri hissedilmez, yakıt tüketiminde tasarruf edilir ve sürüş keyfi yaşanır.

Fakat yokuş çıkarken olduğu gibi veya yürüme hızında araçla ilerlerken olduğu gibi, DSG sistemlerin bazı dezavantajları bulunuyor. Ayrıca bozulduğunda çok masraf çıkartan bir şanzıman sistemidir.

Kısacası DSG şanzıman yarı otomatiktir, tam otomatik değil. Çünkü bir araçta bir şekilde debriyaj kullanılmışsa veya şanzımanı manuel kullanma imkanı sunulmuşsa, bu araç tam otomatik olamaz.

Eğer sahibinden.com sitesine araç ilanı verecekseniz ve aracınızda DSG varsa, yarı otomatik şanzıman seçeneğini seçmeniz gerekiyor.


Yayımlandı

kategorisi