İstanbul’un Avantajları ve Dezavantajları

İstanbul?

İstanbul Dünya’nın en büyük şehirlerinden biri ve bu yönüyle önemli bir metropol olarak dikkat çekiyor.  Türkiye söz konusu olduğu zaman başkent Ankara yerine herkesin aklına ilk olarak İstanbul geliyor çünkü Türkiye’nin kalbi burada atıyor. Bu açıdan İstanbul için küçük Türkiye diyebiliriz.

Peki İstanbul’u İstanbul yapan değerler nelerdir? Burada yaşayan insanlar neden ondan kopamıyor ve bin türlü derdine rağmen ondan vazgeçemiyor? Neden Türkiye’nin en fazla göç alan ve en çok göç veren kenti İstanbul?

Bu yazıda İstanbul’un avantajları ve dezavantajları konusunu kısaca maddeler halinde özetliyoruz.

İstanbul’un En Önemli Avantajları Nelerdir?

Kısaca şunları sıralayabiliriz:

  • İstanbul içinde yaşayan insanların yaratıcılığını besler ve kültürel (entelektüel) bir yönü vardır.
  • İstanbul’da her çeşit insan bulunur. Bu açıdan spektrum mu dersiniz, insan yelpazesi mi dersiniz size kalmış. Ama her mezhepten adam var deyimini kullanabiliriz.
  • Ekonomik açıdan özellikle de iş arayanlar için ilk sıradaki tercih sebebidir.
  • Eğitim açısından da önemli lise üniversitelerin büyük bir çoğunluğu İstanbul’da yer alır.
  • Hem tarihi açıdan hem de coğrafi açıdan muhteşem güzellikleri barındırır.
  • Alışveriş açısından da Türkiye’nin en önemli şehridir.
  • Son olarak toplu taşıma olanaklarından söz edebiliriz. Fakat aşırı insan kalabalığı karşısında yetersiz kaldığını da ekleyelim.

İstanbul’un En Önemli Dezavantajları Nelerdir?

  • İstanbul’da yaşam çok pahalı. En basitinden Trabzon’da deniz manzaralı, sıfır ve lüks bir (3+1) sitede kiralar 1500 TL iken, İstanbul’da aynı kalitedeki bir dairenin kirası en az 3500 TL.
  • İstanbul’da yaşayan insanların ömrü kısa oluyor. Fakat burada doğum ve ölüm tarihi arasında geçen süreden değil, yaşanılan süreden söz ediyoruz. Trafik, iş ve okul derken insanın kendisine ayırdığı zaman gerçekten çok yetersiz kalıyor.
  • Türkiye’nin en bencil insanları İstanbul’da yaşıyor. Burada büyük bir kalabalığın içinde kendinizi yapayalnız hissetmeniz oldukça sıradan bir olay. İnsanın kendini soyutlaması için gereken her şeye sahip bir kentten söz ediyoruz.
  • İstanbul denince akla Beyoğlu, Bakırköy ve Kadıköy gibi semtler gelebilir fakat asıl kalabalıklar Bağcılar, Halkalı ve benzeri kenar mahallelerde yaşıyor. Üstelik buralar bir insanın yaşamayı isteyeceği en son yerler arasında (fakat orada yaşayanlar henüz bunun farkında olmayabilir).
  • İstanbul’un sessiz bir sokağını bulmak imkansız. İstanbul’da hayat genel olarak aşırı gürültülü bir şekilde geçiyor ve bu da kronik baş ağrısına neden oluyor.
  • Son olarak İstanbul’un en büyük belası olan aşırı kalabalıklığından söz etmemiz gerekiyor. O kadar yoğun bir kalabalık ki, insana rahat bir yaşama alanı bırakmıyor. Nereye giderseniz gidin trafikte saatler geçirebilir ve en basitinden Bim’de bile 20 dakika sıra bekleyebilirsiniz.

Bize soracak olursanız, tüm artılarına ve eksilerine bakacak olursak, çok zorunlu olmadığı müddetçe İstanbul’dan uzak durmanın en iyisi olacağına inanıyoruz. Hatta kendi arkadaş grubumuzla toplu halde ve temelli olarak İstanbul’u terk ettik. Şuan hepimiz sakin bir şehirde yaşıyoruz ve bu kararımızdan çok memnunuz.

Bizden bu kadar. Peki siz İstanbul’un avantajları ve dezavantajları hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdan yorum yazabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi