Power Supply (PSU) Nedir ve Ne İşe Yarar? Kısaca Özet

Çok kısaca özetlemek gerekirse, Power Supply yani PSU bilgisayarı çalıştıran elektrik enerjisini üretir ve bilgisayar kasasının içerisinde yer alan bir parçadır. Diğer bir adı da güç kaynağıdır. Aşağıdaki resimde WOZLO marka ve 350 Watt’lık güç kaynağı modelini görebilirsiniz. Fiyatı yalnızca 55 TL.

Satın aldığınız kasanın modeline uygun olarak farklı güç kaynakları bulunmaktadır. Yani her güç kaynağı her anakarta yada her kasaya uymaz.

Dilerseniz BIOS aracılığı ile güç kaynağından gelen enerjiyi azaltmak ve yükseltmek mümkün ama bu aynı zamanda çok tehlikeli olabilir. Mesela bilgisayarda her parça farklı bir akım değeriyle çalıştığı için bilgisayarın bir parçasını yakabilirsiniz.

Eğer bilgisayarın performansına önem veriyorsanız, kaliteli bir güç kaynağı almanız lazım. Mesela Power Suplly’ın kaç watt olduğu çok önemli. Yukarıdaki Wozlo marka güç kaynağı oldukça ucuz ve dandik. Fakat aşağıdaki resimde verilen GameMax marka güç kaynağı çok kaliteli ve oldukça pahalı.

Zaten ülkemizde voltaj oynaması rekor düzeyde. Bundan dolayı eğer güç kaynağı yani power suplly yetersiz kalırsa, bilgisayar kapanıp açabilir, güç kaynağı yanma riski taşır, bilgisayar yavaş çalışır ve başka gariplikler görebilirsiniz.

Aşağıdaki resimde ise tam 1050 Watt’lık GameMax marka Power Supply modeli gösterilmiştir. Fiyatı şuan 700 TL.


Yayımlandı

kategorisi