Site Engelleme Nasıl Yapılır? Programsız

Tamamen programsız olarak site engellemek çok kolay. Bu yazıda Windows işletim sisteminin host dosyasını kullanarak kendi bilgisayarınızda belirli sitelere girişi nasıl engelleyeceğinizi gösteriyorum.

Öncelikle aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayardaki host dosyasının bulunduğu etc klasörünü açın.

  1. Windows
  2. System32
  3. Drivers
  4. Etc 

Alternatif olarak dilerseniz Etc klasörünü açmak için önce Windows + R kısayol tuşlarına birlikte basın ve açılan Çalıştır ekranına aşağıdaki adresi kopyalayıp yapıştırın.

C:\Windows\System32\drivers\etc

Ardından Tamam butonuna basın. Böylece aşağıda gördüğünüz host dosyasını içeren etc klasörünü açmış olacaksınız. Bu klasördeki host dosyasına sağ tıklayın ve açılan menüden önce Birlikte Aç‘ı seçin ardından Not Defteri seçeneğini seçin.

 

Bir Site Nasıl Engellenir?


Böylece host dosyası Not Defteri programı üzerinde açılacak ve aşağıdaki gibi görünecek.

Burada ilk başta sadece 127.0.0.1 localhost satırı vardı.

Diğer satırları ben ekledim. Böylece Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube sitelerini kendi bilgisayarımda engellemiş oldum. Yani benim bilgisayarımda bu sitelere girmek isteyenler engellenecek giremeyecek sayfa açılmayacak.

Siz de klavyeden Enter tuşuna basıp bir alt satıra geçerek önce 127.0.0.1 yazdıktan sonra bir boşluk bırakıp dilediğiniz sitenin alan adı adresini yazarak engelleyebilirsiniz.

Engellemek istediğiniz sitelerin her birini ayrı bir satıra gelecek şekilde bu dosyaya ekledikten sonra Ctrl+S kısayol tuşlarına birlikte basarak yada sol üst köşedeki Dosya menüsünden Kaydet diyerek dosyadaki değişiklikleri kaydedin.

Aşağıdaki resimde benim bilgisayarımda Twitter sitesine girmeye çalıştığımda engellendiğini görebilirsiniz.

Bu engellemeyi kaldırmak için yeniden host dosyasını açıp eklenen satırı silmek ve kaydetmek yeterli olacaktır.

Bazı kullanıcılar admin (yönetici) hesabından bilgisayara giriş yapmadığı için host dosyasını kaydetmeye izin verilmez. Böyle durumlarda Notepad++ programı üzerinde host dosyasını açıp düzenleyerek kolayca kaydedebilirsiniz. Yada host dosyasına sağ tıklayıp yönetici olarak açmayı deneyin.

Yukarıda programsız iste engellemeyi anlattık. Umarız sizlere faydası olur. Yorumlarınız bizim için değerlidir.


Yayımlandı

kategorisi