Wayback Machine Eski Sürüm İle Bugünü Karşılaştırıp Farkı Gösteriyor

2001 yılından beri hizmet veren Wayback Machine (İnternet Arşiv) sitesi internet açısından oldukça yararlı bir hizmet.

Arşiv için sık sık sayfaları tarayan ve bir kopyasını kaydeden  Wayback Machine bugün 366 milyar web sayfasına sahip. Ayrıca 20 milyon kitap, 4 milyon video ve tonlarca program barındırıyor.

San Francisco merkezli kar amacı gütmeyen bu kuruluş yeni sunduğu bir özellik sayesinde artık kaydettiği aynı sayfanın iki farklı sürümünü karşılaştırma ve aralarındaki farkları görme imkanı tanıyor.

Changes isimli bu yeni özellik, arama alanına girip arattığınız bir URL adresinin iki farklı sürümünü yan yana karşılaştırıyor ve aradaki değişiklikleri farklı renklerle vurguluyor. Sarı renk silinen içerikleri gösteriyor, mavi renk ise eklenen yeni içeriği gösteriyor.

Bu özelliği kullanmak ise çok kolay. Önce herhangi bir web sitenin herhangi bir sayfasını WayBack Machine sitesinin arama alanına yazarak aratın. Açılan sayfada en üstteki Changes yazan sekmeye tıklayın. Karşınıza çıkan yılların ayları ve günleri arasından dilediğiniz iki farklı tarihe sırasıyla tıklayarak seçin ve ardından Compare yazan butona tıklayın.

İşlemin tamamlaması birkaç saniye sürüyor. O yüzden sabırla bekleyin. İşlem bitince aşağıdaki resimde olduğu gibi iki farklı tarihteki sürümü yan yana koyarak karşılaştırıyor.


Yayımlandı

kategorisi