Şifreyi İcat Eden Adam Öldü (Fernando “Corby” Corbat)

Efsanevi MIT bilgisayar bilimcisi Fernando “Corby” Corbato geçtiğimiz cuma günü Newton’daki evinde hayata gözlerini yumdu. Şifreyi bulan adam öldüğünde 93 yaşındaydı.

Bilgisayar bilimleri alanına yaptığı önemli katkılarıyla bilinen Oakland doğumlu ünlü araştırmacı en çok da dijital şifrenin mucidi olarak tanınıyor. CTSS sistemleri (bilgisayar zaman paylaşımı) ile ilgili yaptığı çalışmalar sırasında parolayı icat etti.

CTSS sistemi dünyanın ilk işletim sistemi olarak kabul ediliyor. Bu sistem iki yada daha fazla kişinin bir bilgisayarı aynı anda kullanmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Ayrıca dijital şifreyi kullanan ilk sistem de budur.

Bu sistem sayesinde geliştiriciler paylaşımlı bilgisayar sistemlerinde kendi özel hesaplarına sahip olabildiler ve kendi çalışmalarını kaydedip korudular.

CTSS sistemi aynı zamanda e-posta, anlık mesajlaşma ve kelime işlemci yazılımlarının ilkel bir versiyonunu içeriyordu.

Corbato’nun bu çalışması, Project MAC projesini hayata geçirmesi konusunda MIT’ye ilham vermiştir.  Zaten bu proje de bilgisayar bilimi laboratuvarının habercisidir ve ilerleyen yıllarda MIT Artificial Intelligence Lab ile birleşerek günümüzdeki Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nı (CSAIL) oluşturmuştur.


Yayımlandı

kategorisi

,