DSL Nedir? Kısaca

İnternet terimlerinden biri olan DSL nedir bilmiyorsanız, basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Kısaca DSL, normal bakır kablolar üzerinden ev ve iş yerlerine yüksek bant genişliğinde internet bağlantısı sağlayan modern bir teknolojidir. Daha da kısa özetlersek, internet hattı diyebiliriz.

DSL’nin en başına farklı harfler gelerek farklı DSL türleri isimlendirilir. Mesela günümüzde en çok kullanılanı ADSL ve VDSL teknolojisidir. Bu teknolojilerden faydalanmak için sahip olduğunuz modemin ADSL veya VDSL’yi desteklemesi gerekiyor. Eskiden ADSL çok popülerdi fakat artık sunduğu daha yüksek hızdan dolayı VDSL çok daha yaygın bir hale geldi.

İnternete bağlı olmanız için modemin arkasındaki DSL ışığının sürekli yanıyor olması lazım. Bunun için de telefon hattı kablosunun direk olarak yada bir dağıtıcı üzerinden modeme takılması gerekiyor.

Günümüzde TurkNET ve TTNET gibi şirketler VDSL hizmeti sunarak birçok yerde 100MB hız sağlamaktadır.

DSL’nin kötü tarafı ise bulunduğunuz yere servis sağlayan telefon santralinden en çok 3 mil uzakta oturmanızı gerektirmesidir. Çünkü santralle aranızdaki mesafe çok fazla olursa sinyal gücü düşer yani internetiniz yavaşlar. Ne kadar santrale yakın olursanız, internetiniz o kadar yüksek hızlı olur.

Bu yazıda DLS nedir sorusunu kısa ve öz bir şekilde cevaplamaya çalıştık. Kafanıza takılanları yorum yazarak sorabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi