FPS Düşmesi Nedir, Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Merhabalar, bu yazımızda FPS düşmesi nedir, FPS düşüşü neden olur ve FPS düşmesi nasıl engellenir gibi sorulara kısa ve öz cevaplar vermeye çalışacağız. Umarız sizin için tatmin edici bir makale olur.

Öncelikle FPS düşüşü nedir sorusunu cevaplayalım.

Oyun oynarken yaşanan takılmalara İngilizce’de FPS Drop veya Stuttering denir ve Türkçesi FPS düşmesidir.

Şimdi de FPS düşmesinin asıl sebebine değinelim.

Bunu basit bir örnekle şu şekilde açıklayabiliriz. Mesela sistemde A karesini gösterdikten sonra 14 milisaniye içerisinde B karesine geçtiğini farz edelim. Fakat B karesinden C karesine geçişte bu süre 14 yerine 65 milisaniyeye kadar uzayarak bekletme yaparsa, biz bunu ekranda oyunun takılması olarak görüyoruz.

Son olarak FPS düşmesi nasıl engellenir sorusunu yanıtlayalım.

Bu takılmaların pek çok nedeni olabilir. Mesela işlemcinin düşük çekirdek sayısında olması FPS düşüşüne yol açabilir.

Ayrıca sistemdeki sabit diskin yeteri kadar hızlı olamadığı için oyunun hızına yetişememesi başka bir olası nedendir.

Ama eğer bu donanım parçalarında bir sorun yoksa, o zaman ekran kartına yada ekran kartının sürücüsüne bakmanız gerekir.

Mesela 2 adet üst seviye ekran kartını karşılaştıralım. A model ekran kartı B modelden daha güçlü olabilir ama eğer A’nın grafik belleği 4GB ise ve B’nin grafik belleği 8GB ise A modeli B modelinden daha yavaş olabilir.

Bunların yanı sıra güncellenmemiş sürücüler yada oyunlara özel olarak optimize edilmeyen sürücüler bu tarz FPS düşüşlerine yani oyundaki takılmalara neden olabilir.

Fakat hiç takılmayan yani akıcı bir oyun deneyimi yaşamak için sadece yüksek FPS’li bir ekran kartı yeterli olmayabilir. Ekran kartının en düşük FPS değerinin yeteri kadar yüksek olması şart. Kısacası işlenmesi en uzun süren kare, oyunun FPS değerine göre 20 milisaniyeyi aşmaması gerekiyor.

Bunu test etmek için Afterburner isimli programla oyun içinde %1 ve %0.1 testi yaparak değerlere bakabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi